Achter de teugel kruipen

Achter de teugel kruipen:

Achter de teugel kruipen is een moeilijk probleem, het paard wil namelijk het bit niet aannemen. Dat kan verschillende redenen hebben, allereerst dient uitgesloten te worden of het paard pijn heeft in de mond en/of rug. Vaak kruipt een paard achter het bit om zich te onttrekken aan de verbinding, of soms om zich te ontrekken aan een strenge ruiterhand. Het paard drukt zijn rug weg als het achter het bit kruipt en de ruiter heeft niet zoveel meer te vertellen. Soms sluit een paard zich op die manier volledig af voor alle hulpen door spanning van de ruiter of zichzelf.

Hoe weet je of je paard achter de teugel loopt?

  • Een paard die achter de teugel loopt krult de hals op en onttrekt zich aan de verbinding die je maakt met je hand én je been. Een paard die achter de teugel loopt kan bijvoorbeeld moeilijk halsstrekken. Er is namelijk geen sprake van een fijne verbinding, dus zal het paard jouw hand ook niet kunnen meenemen richting het halsstrekken.
  • Een ander kenmerk van een paard die achter de teugel loopt is een paard die zich opdrukt in de overgangen. Met name in de overgangen van stap naar draf of van draf naar galop zie je dat het paard de (geringe) verbinding verbreekt en dan de hals opdrukt naar boven. Overigens zijn er ook andere problemen in de aanleuning waardoor een paard zich opdrukt, bijvoorbeeld wanneer een paard onvoldoende nageeflijk is in nek- en kaakgewricht.
  • Wat heel erg duidelijk aanwezig is, maar niet altijd direct gelinkt wordt aan elkaar; een paard die achter de teugel loopt is ook altijd achter het been. Daar bedoel ik mee dat het paard zich niet fijn van achter naar voor laat rijden. Verwar dit niet met het hard of niet hard lopen in tempo, want dat heeft er niets mee te maken. Het paard onttrekt zich dus niet alleen in de verbinding naar de hand, maar vooral ook in de verbinding vanuit het been.
  • Een paard die achter de teugel loopt heeft vaak een deuk vlak voor de schoft en een knik voor in de hals. Er is dus geen fijne aanleuning waarbij het paard zich vanuit de schoft (en rug) op lengte brengt, maar het knikt in zonder rug en schoftgebruik.

Abonneer je om toegang te krijgen

Bekijk meer over deze inhoud door je vandaag nog te abonneren.

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag