Steigeren

Steigeren

Steigeren is bijna altijd een uiting van protest/pijn of een schrikreactie..of in sommige gevallen baldadigheid als het paard energie teveel heeft e.d.of veel bravoure. (denk aan hengstengedrag)

Vaak is er aan de manier van steigeren te zien welke het is.Veel ruiters sluiten hun paard teveel op met de hand, ze blijven de teugels vasthouden of blijven maar sjorren aan de teugels voor een bepaalde hoofdhouding, vaak vragen ze oneerlijke dingen van hun paard.Paarden die steigeren zeggen in feite niets anders dan: “ik kan dit niet.”

Als ruiter ga dus altijd een stap terug, terug naar de basis..zorg dat de basis voorwaarden voor elkaar zijn maar ook, kijk eerlijk naar het paard.Paarden hebben jaren training nodig van hun spieren om echt verzameld te kunnen lopen, verwacht niet van een paard dat het ineens kan lopen als een Grand Prix paard.Voorwaarts/neerwaarts, recht en op eigen benen lopen is het belangrijkste voor een paard. En dat geldt ook voor paarden die opnieuw opgeleid dienen te worden omdat het niet goed gebeurd is.Pas als de basis voorwaarden voor elkaar zijn kan er een stapje verder gegaan worden, en een begin gemaakt worden met iets meer verzameling. Maar let op IETS is genoeg in het begin en kleine stukjes afgewisseld met weer lekker voorwaarts/neerwaarts en ontspannen stukken stappen aan de vrije teugel.

Ook is het belangrijk dat het paard ten alle tijde de ruiterhand wilt blijven volgen, genoeg lengte in de hals houdt en het neusje er uit houdt, en dat de goede verbinding van achteren naar voren over de rug behouden blijft en het paard continu rechtgericht blijft worden. Te beginnen met stap een, zorg dat het paard altijd voorwaarts denkt en aan het been is.

 Als het wat minder gaat minder gaat dan doe dan weer een stapje terug en ga je eerst weer zorgen dat de basisvoorwaarden voor elkaar zijn.Dat is belangrijker dan hoe het er op dat moment uitziet. Het gaat namelijk om het eind resultaat en men moet beseffen dat een trainingshouding iets anders is dan een wedstrijdhouding.Veel paarden worden vaak een uur lang in een geforceerde wedstrijdhouding gereden met bijvoorbeeld steigeren als resultaat.

Als een paard veelvuldig steigert onder het zadel, zorg dan dat medische problemen uitgesloten zijn. Zorg dat het harnachement goed past en dat er aan alle basisvoorwaarden die nodig zijn wordt voldaan om het paard goed te rijden. Soms helpt het om profesionele hulp in te schakelen om het paard uit een bepaald aangeleerd gedragspatroon te halen. Of om het tijdelijk onbelast te trainen een paar maanden aan de dubbele longe het paard te leren het lichaam goed te gebruiken en weer vertrouwen te krijgen.

Er zijn mensen die paarden leren te steigeren op commando, in dat geval is het uiteraard geen verzet maar een aangeleerd kunstje.

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag