Onafhankelijke zit

Het belang van een onafhankelijke zit:

Tijdens het rijden wordt vooral gewerkt aan het beter laten lopen van het paard, maar wat vaak vergeten wordt en zeker zo belangrijk is om in harmonie met het paard te kunnen rijden is de houding en zit van de ruiter. De ruiter dient zich bewust te zijn van de inwerking op het paard.

Door te werken aan een betere houding en onafhankelijke zit kan de ruiter de bewegingen van het paard beter ondersteunen en beïnvloeden. De ruiter gaat meer ontspannen en met meer gevoel rijden. Ook verbeterd de stijl van de ruiter en diens balans en evenwicht. 

Het doel is uiteindelijk dat de ruiter zich als een centaur verbonden voelt met het paard, zodat de ruiter niet meer OP het paard zit, maar meer IN het paard zit en ruiter en paard één worden en de fijnste hulpen doorkomen.

Het gaat erom paard en ruiter in perfecte harmonie met elkaar te laten samenwerken zodat een eenheid ontstaat. Dit kan alleen als de ruiter het paard goed begrijpt en zodanige zit-, been- en teugel hulpen kan geven die het paard kan begrijpen. Het paard zal dan graag voor de ruiter willen werken om zo samen een goed resultaat te bereiken.  

Een onafhankelijke zit wordt gecreerd door bewust te worden van het lichaam en hoe het lichaam gebruikt wordt. Kan de ruiter bewust de spieren aan en ontspannen? Kan de ruiter voelen wat er onder zich gebeurd? Veel ruiters doen teveel hun best en worden daardoor statisch in hun houding en kunnen dan niet meer de beweging van het paard volgen.

Ik probeer het altijd zo simpel mogelijk te houden, zorg dat schouder, heup en hak vanaf de zijkant gezien een verticale lijn zijn. Zorg dat beide voeten op de bal van de voet goed steun hebben in de beugels en dat de beugellengte op de juiste maat is zodat de ruiter makkelijk kan gaan staan vanuit het zadel.

Zorg dat de ruiter beide zitbeenknobbels kan voelen, dat het bekken iets gekanteld wordt zodat de ruiter met een rechte rug kan zitten die niet hol of bol is. En visualiseer als ruiter dat er een touwtje aan je kruin zit die je hoofd/ lichaam iets omhoog trekt.

Daarnaast zorg dat de schouders ontspannen, zorg voor een knik in de elleboog  en voor een juiste lijn van de arm, hand, teugel, bit. En houdt de handen ontspannen gesloten met de duimen rechtop. Kijk waar je heen gaat in de wendingen, dan geef je in combi met bovenstaande al precies de goede zithulp die het paard nodig heeft.

Veel meer moet je in mijn ogen niet gaan nadenken bij het paardrijden, bovenstaande is al lastig genoeg en als je bijvoorbeeld scheefheid van je paard gaat compenseren met je eigen zit dan kom je alleen maar in een vicieuze negatieve circel terecht en krijg je een kip/ ei verhaal van wie nu het eerste scheef was.

Zorg ten alle tijden dat je ontspannen op je paard zit zodat je zijn bewegingen kunt voelen en volgen.

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag